The Stones Speak

29
Jun

ΟΙ “ΠΕΤΡΕΣ” ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ

Από αυτή την Παρασκευή και για έξι συνολικά εμφανίσεις, οι «Πέτρες» θα παρουσιαστούν στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, ευελπιστώντας να μεταδώσουν εκ νέου στους επισκέπτες της πόλης το κύρος και τη λάμψη της αρχαιοελληνικής γραμματείας.

Οι ακριβείς ημερομηνίες της δράσης είναι: 30 Ιουνίου, 1, 2, 7, 8, και 9 Ιουλίου,  11:00-13:00.

Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού εγκαινιάστηκε μεταξύ των ετών 130 και 132 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφθηκε για τρίτη φορά την Αθήνα. Ο Αδριανός ήταν μια εξέχουσα φυσιογνωμία, πολύ σημαντική και ιδιαίτερη, καθώς ήταν λάτρης της Αθήνας, προώθησε όσο λίγοι τις τέχνες και τα γράμματα και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να προσδώσει στην Αθήνα τη χαμένη της αίγλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, με μεγάλους αριθμούς επισκεψιμότητας, και αυτό γιατί είναι ένας εύκολα προσβάσιμος και πολύ εντυπωσιακός σε όψη και ιστορία χώρος.

μανς, που λαμβάνουν χώρα σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, και ο Θουκυδίδης ζωντανεύει από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου.

Η επιλογή των κειμένων

Η ομάδα μας επικεντρώθηκε σε επιλογές που γοητεύουν όχι μόνο τους γνώστες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αλλά και όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον πλούτο των αρχαίων Ελλήνων στοχαστών. Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή». Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.

Έναρξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι «Πέτρες» θα παρουσιαστούν κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο 2023, τρεις φορές την εβδομάδα (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Η κάθε δράση έχει διάρκεια δύο ώρες και παρουσιάζεται από πέντε νέους ηθοποιούς, σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής.

Η έναρξη γίνεται την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στις 11:00, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Για την ακρίβεια, στο Καφέ του Μουσείου, σε ένα περιβάλλον διαποτισμένο από την απαράμιλλη ακτινοβολία και ομορφιά των αρχαιοελληνικών έργων τέχνης. Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Οι ημερομηνίες παρουσίασης της δράσης στον ίδιο χώρο είναι: 2-4/06, 9-11/06, 16-18/06, 23-24/06 (δεν θα παίξουμε την Κυριακή των εκλογών), πάντοτε 11:00 – 13:00.

Σημειώνεται ότι το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

“Οι Πέτρες Μιλούν” στο Αεροδρόμιο της Αθήνας

Στις 21 Ιουνίου, ημέρα έναρξης του θερινού ηλιοστασίου, η δράση μας θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στο Κεντρικό Κτίριο του Αεροσταθμού (Επίπεδο Αναχωρήσεων – Είσοδος 3). Το Μουσείο φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στη Μεσογαία κατά την περίοδο κατασκευής του Αεροδρομίου, η οποία περιλαμβάνει 172 αρχαιολογικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και την Πρωτοελλαδική έως τη Μεταβυζαντινή περίοδο. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2003 και έχει ως στόχο να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση στο Αεροδρόμιο, καθώς και για τις υπόλοιπες τοποθεσίες (αρχαιολογικούς χώρους) όπου θα παρουσιαστούν οι «Πέτρες», θα ανακοινωθούν σύντομα.

Καλλιτεχνικοί συντελεστές

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Νίκου Πλάτανου.

Ερμηνεύουν οι απόφοιτοι της Σχολής «Δήλος»:

Νέδη Αγαπίου, Φάνος Θεοφάνους, Νεφέλη Μπένου, Ιωάννα Σίσκου, Μπάμπης Συμεωνίδης. 

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΕΟΤ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε.

2 Responses

Leave a Reply